Jocuri pentru 3 ani:
Batistutele atente (materiale: batiste, bilute)
Copiii se aseaza in cerc pe covor. In centru, se aseaza trei dintre ei care isi vor lega cate o esarfa la ochi si vor tine intr-o mana cate o batista, iar in cealalta mana diverse bilute de plastic sau de lemn sau chiar de silicon, cum se gasesc in comert.
Fara sa faca zgomot, ceilalti copii trebuie sa incerce sa "fure" bilutele. Cand unul din acestia trei simte ca e cineva aproape, poate sa-il atinga cu batista. Copilul "atins" va trebui sa-i ocupe locul celui cu batista, si deci va trebui sa se aseze el in mijlocul cercului, cu ochii acoperiti.
Calca pe ziar (materiale: un ziar, o batista, creta)
Se traseaza cu creta un cerc pe podea, in mijloc se pune o pagina de ziar. Se alege la intamplare sau prin tragere la sorti un baiat sau o fetita care trebuie sa intre in cercul trasat. Restul grupului se aseaza in jurul cercului, incercand sa acopere spatiile libere. Jucatorului din centrul cercului i se vor acoperi ochii iar ceilalti copii ii vor da ordine precum: inainte, inapoi pana cand copilul din cerc va calca pe ziar. Odata atins ziarul cu piciorul, se vor schimba jucatorii.
Tantarul (materiale: o minge mica)
Copiii se aseaza in cerc in timp ce educatoarea (sau altcineva care ii coordoneaza) se va aseza in afara acestui cerc cu "Tantarul" (adica mingiuca) si va da roata in jurul cercului spunand: "Tantarul zboara, zboara si se aseaza pe..." in timp ce pune mingiuca pe mana, piciorul, capul etc copilului care se afla cel mai aproape. Copilul ales si atins va trebui sa numeasca acea parte a corpului pe care educatoarea i-a asezat mingiuca, iar in continuare, restul copiilor vor spune tare: "ma mananca, ma mananca... (acea parte a corpului, de exemplu mana), si trebuie sa se scarpine in zona mentionata. Continua alt copil, asezand "tantarul" pe alta zona. Acest joc are rolul de a familiariza copiii cu partile corpului si a-i invata sa le numeasca.
Jocuri pentru 4 ani
Perlele pierdute (materiale: pahare - inclusiv din plastic, cosulete sau diverse vase)
Copiii vor fi organizati in doua grupuri cu numar identic de participanti. E nevoie de un spatiu larg care sa permita deplasarea rapida a copiilor. Se formeaza doua "drumuri" (siruri) de vase. Aceste doua siruri de vase trebuie sa se afle la distanta unul de celalalt. In unele dintre vase se pot pune bilute argintii (realizate din hartie de aluminiu de exemplu - acestea ar fi perlele).
La indicatia (semnalul) educatoarei (sau persoanei coordonatoare: parinte, etc), primul copil din fiecare grup alearga spre sirul sau de obiecte, alege un obiect, schimba pozitia obiectului (rastoarna vasul, il roteste, etc), cautand una din "perlele pierdute". Daca o gaseste, o ia si schimba locul vasului respectiv. Daca nu gaseste nimic lasa vasul in acceasi pozitie in care se afla inainte. Apoi se intoarce in mare viteza la locul sau, la grupul din care face parte, atinge mana urmatorului jucator din echipa, iar acesta din urma porneste repede sa caute o perla pierduta, etc. Si tot asa.
La sfarsit castiga echipa care a adunat cele mai multe perle pierdute.
Mariti echipa (material: creta)
Baieti si fete se vor imparti in doua echipe si se vor aseza in sir in spatele unor linii trasate cu creta, la 5-10 metri (in functie de spatiul disponibil) distanta una de cealalta. La semnalul coordonatorului, cate un jucator din fiecare echipa va alerga spre centrul terenului; fiecare trebuie sa incerce sa alerge mai repede decat concurentul si sa ajunga primul la linia de sosire, luand cu sine cat mai multi copii intalniti in cale, pentru a-si mari echipa. Va castiga grupul cu cel mai mare numar de copii.
Jocuri pentru 5 ani
Gasiti chipul (obiecte de diferite forme si culori, carton, hartie, creioane colorate sau acuarele)
Toti copiii vor face un desen al educatoarei sau al altei persoane (mama, bunica, etc), il vor colora, picta si decora dupa plac. Apoi il vor lipi pe un carton si cand e destul de uscat il vor taia in diverse piese, ca pe un puzzle. In spatiul de joc se vor distribui diferite obiecte in care sa se poata introduce piesele de puzzle (cutii, borcane, pahare, etc). Copiii vor trebui sa caute piesele si sa recosntruiasca desenul.
Jocul poate fi insotit si de o poveste, care sa-l faca mai interesant.
No hay comentarios:
Publicar un comentario