sábado, 14 de agosto de 2010

Despre Copiii Indigo

                                               
                                                     Copiii Indigo






Pana anul trecut nu mai auzisem vorbindu-se despre copiii indigo. Odata, povestindu-i unui prieten catalan "nastrusniciile" lui Lucas, acesta mi-a zis: "Dupa cate imi spui si dupa fizionomia lui as zice ca este un copil indigo". I-am cerut amanunte, dar nici el nu stia foarte multe, decat ce auzise aiurea... Mi-a zis doar ca sunt copii de o mare inteligenta si ca nu pot fi infranti de barierele sociale (adica sunt foarte incapatanati si nu cedeaza niciodata). Aici fiu-meu se incadreaza perfect, dar in altele nu. Si mi-a mai spus ca-l tradeaza si ochii si fruntea, fiind tipice indigo.


Atunci am inceput sa caut informatii despre acest fenomen. Se pare ca in unele tari este o teorie binecunoscuta, desi in Romania nu am mai auzit vorbindu-se despre ea. E adevarat, mai auzisem despre culorile aurelor. Ca fiecare om are o aura de o anumita culoare. Dupa niste calcule s-ar parea ca aura mea este portocalie.Asta o stiam de mai mult timp. Dar teoria cu copii indigo era ceva nou pentru mine. Presupunand ca toata aceasta filosofie indigo ar fi adevarata nu am reusit sa-l incadrez pe fiu-meu in nici una din tipologiile indigo prezentate mai jos, desi prezinta unele trasaturi. Acum sa fac un rezumat la ceea ce am citit:


   COPIII INDIGO

     Prin anii 80-90’ a aparut un nou concept, creat de catre parapsihologi, referitor la “copiii indigo”, o specie de mesianism ezoteric care atribuie acestor copii categoria unei noi rase superioare, cu un “inalt potential intelectual si cu o noua constiinta interna” al carei unic scop este sa salveze lumea “distrugand vechile scheme sociale ce incatuseaza umanitatea pentru a aboli, prin transformare, nefericirea de pe Pamant” sau intrarea intr-o era de aur.
Impotriva oricarei intelepciuni, aceasta idee trezeste entuziasm in anumite cercuri ale psihopedagogiei. Grupuri din ce in ce mai mari de educatori si psihologi sustin acesta teorie. Fenomenul a capatat mare amploare: in unele tari, de exemplu in Germania, s-au creat adevarate cercuri de parinti cu copii indigo; parintii se intalnesc si isi impartasesc experientele si indoielile.

     Ivonne Mercken, din Germania, ea insasi mama de copil indigo, scrie in cartea ei ”Cum sa convietuim cu un copil indigo” (publicata in 2003): copiii indigo sunt fiinte umane mai sensibile si mai gentile decat restul lumii. Inca de la varste fragede multi dintre ei lasa de inteles ca s-au nascut pe Pamant pentru a propaga dragostea, pacea si o stare naturala a fericirii”. Tot ea scrie ca deja in anii ’70 existau cazuri izolate de copii indigo, dar ca, incepand din anii 80’ acestia un inceput sa se nasca in numar din ce in ce mai mare, in toata lumea. Conform autorilor Lee Carroll si Jean Tober, in anul 1998 aproximativ 90% dintre copiii de 10 ani erau indigo.
     Expresia “Copiii Indigo" vine de la culoarea aurei acestor copii. In 1982, parapsihologul Nancy Ann Tappe. autoarea cartii “Understanding Your Life Through Color”, a fost prima care a vorbit despre ceea ce numea “Copiii Indigo”. Apoi, in 1999 s-a publicat cartea “Copiii Indigo” scrisa de Lee Carroll si Jean Tober care au popularizat ideea aparitiei unei noi generatii spirituale cu caracteristici speciale, al carei destin este de a imbunatati si reforma lumea. La originea acestei carti s-au aflat numeroase marturii si povestiri ale unor profesori si psihologi despre comportamentele “ciudate” ale unor copii. Alte autoare de carti despre copiii indigo: Carolina Hehenkamp, Ivonne Mencken.






Ce este un copil indigo?

Un copil indigo este acela care demonstreaza o noua si neuzuala serie de atribute psihologice cu un model de comportament mai putin obisnuit:
· Copiii indigo vin pe lume cu un sentiment de regalitate (si se comporta in acest fel in mod frecvent).
· Au senzatia ca “merita sa se afle aici” si sunt surprinsi cand altii nu sunt de aceeasi parere.

  • autoestima nu este pentru ei o mare preocupare. Ei le spun frecvent parintilor “cine sunt ei”.
  • se afla in dificultate in a accepta o autoritate absoluta fara nici o explicatie si fara alternativa.
  • ei nu vor face anumite lucruri: de exemplu sa astepte la coada la ceva este foarte dificil si sub nivelul lor.
  • se plictisesc si ii frustreaza sistemele rituale care nu cer imaginatie si ganduri creative.
  • frecvent ei gasesc metode mai bune de a face lucruerile, atat acasa cat si la scoala, ceea ce-i face sa para rebeli si nemultumiti in fata oricarui sistem.
  • par antisociali cel putin pana in monentul in care se intalnesc cu copiii de acelasi “nivel” si “clasa”. Daca nu sunt in cercul lor copii cu un nivel de constiinta similar, deseori devin introvertiti, simtind ca nici o fiinta umana nu-i intelege. Scoala este deseori foarte dificila pentru ei din punct de vedere social.
  • nu sunt timizi cand e vorba de a le spune parintilor ceea ce au nevoie. Nu raspund la disciplina cu "invinovatirea" ("astepta sa vina taica-tau acasa si o sa-i spun eu ce-ai facut").

Exista 4 tipuri de Copii Indigo:

1. Umanistul: al carui destin este sa lucreze cu publicul.
Ei sunt medicii, avocatii profesorii, economistii, directorii si oamenii politici de maine. Ei vor servi publicului si sunt hiperactivi si foarte sociabili. Vorbesc cu toata lumea si sunt de fiecare data extrem de prietenosi. Sunt stangaci in gesturi: cateodata se izbesc de cate un perete fiindca uita sa franeze. Nu stiu cum sa se joace cu o jucarie, dar ii vor scoate toate componentele si este foarte probabil ca dupa aceea nici sa nu mai atinga acea jucarie. Fac parte din acea categorie de persoane carora trebuie sa le reamintesti mereu si mereu aceleasi lucruri pentru ca uita deseori ordinele cele mai simple; sunt foarte distrati. Sunt cititori feroce.

2. Ganditorul: este mai interesat de proiecte decat de persoane.
Ei vor fi inginerii, arhitectii, designerii, astronautii, pilotii si militarii viitorului. Nu ii caracterizeaza stangacia, dimpotriva, sunt copii foarte atletici. Sunt manipulatori, iar persoana pe care vor incerca cel mai mult s-o controleze este mama, in cazul in care copilul este baiat sau tata, daca e vorba de o fata. Acest tip de indigo are in timpul adolescentei tendinta spre dependenta, in special fata de droguri. Parintii trebuie sa-i supravegheze indeaproape comportamentul.

3. Artistul: indigoul artist este mult mai sensibil si trupul sau este adesea mai mic, desi nu este o regula generala. Sunt inclinati mai mult spre arte, sunt foarte creativi si vor fi profesotii si artistii de maine. Oricare ar fi profesia lor, vor fi intotdeauna orientati spre latura creativa a acelei profesii. In medicina vor fi chirurgi sau cercetatori. In domeniul artelor, vor fi actori. Intre 4 si 10 ani ar putea sa se implice in nenumarate activitati creative diferite: se vor simti interesati de acele activitati cate 5 minte si apoi le vor abandona, una cate una.

4. Interdimensionalul este, ca statura, mult mai dezvoltat decat ceilalti indigo. Nu i se va putea spune nimic, pentru ca au o atitudine atotstiutoare, vor spune: “stiu, stiu” sau “eu pot sa fac asta” sau “lasa-ma pe mine”. Ei sunt cei care vor aduce noi filosofii si spiritualitate acestei lumi. Pot ajunge sa se transforme in persoane laudaroase si autosuficiente.





Caracteristici ce “ajuta” la identificarea copilului indigo:

  • e foarte sensibil
  • are energie in exces
  • e distrat, isi pierde concentrarea cu mare usurinta.
  • are nevoie de adulti stabili emotional in jurul lui
  • este rezistent in fata oricarei autoritati nedemocratice
  • prefiera alte metode de invatare – pentru lectura si matematica in special
  • poate deveni cu usurinta frustrat pentru ca are idei mari dar putine resurse sau persoane dispuse sa-l ajute sa le puna in practica
  • invata la un nivel exploratoriu, si refuza sa memoreze in mod mecanic sau sa fie un simplu ascultator
  • nu poate sta mult timp asezat decat daca este absorbit de un subiect de mare interes pentru el
  • este foarte compasiv si experimenteaza multe temeri, precum cele legate de moartea sau pierderea fiintelor sale iubite
  • daca are vreun esec sau deceptie la un varsta foarte frageda, se poate da batut si dezvolta un blocaj permanent.

Copiii indigo sunt in mare masura neintelesi in societatea actuala, de aceea pot fi considerati neadaptati, uneori pot avea un comportament asemantor cu cel al copiilor diagnisticati cu ADHD (ceea ce duce la diagnosticarea lor eronata cu ADHD sau cu alta forma de hiperactivitate); sunt copii dotati cu inteligeta si creativitate superioare; sistemul lor imunologic este “imbunatatit“ si au chiar atribute paranormale (acestia sunt vindecatori prin excelenta, au capacitatea de a drena, echilibra si a mari energia celor care-i inconjoara).

Aceasta filosofie sau misiune poate suna frumos si chiar poetic dar nu e o sarcina usoara nici pentru copii si nici pentru parinti deoarece vor trebui sa infrunte in mod continuu propria lor realitate, aflandu-se intr-o enorma confuzie in special in ce priveste educatia: putini vor intelege modul inovator de a percepe lucrurile si de a invata pe care-l au copiii indigo si de aici vor interveni tot felul de probleme.

Un copil indigo poate fi un dar sau o tulburare. Dar asta nu depinde de el ci de parintii lui si de felul in care il percep si il inteleg acestia.



                             

Aveti copii indigo?

No hay comentarios:

Publicar un comentario